Throwback Thursday: Headquarters 1974

Construction of Headquarters C3426.1

Construction on Basin Electric’s headquarters building began in 1974.

The more things change, the more they stay the same.

In 2017, Basin Electric completed a 91,000-square-foot expansion of its headquarters building, a step forward in supporting the future of the cooperative’s workforce. The project allows employees that were housed in multiple locations to be moved under one roof, as well as allocating for future growth.

Some 43 years ago, Basin Electric was in a similar situation when it built the original headquarters building. Read more in this excerpt from Basin Electric’s commemorative 25th anniversary book “Power for the Plains”:

The year 1974 was the beginning of a period that would see Basin Electric grow substantially in its regional power supply responsibilities and in the staff required to oversee a high level of development.

 Construction began that year on a new 60,800-square-foot headquarters building in Bismarck, ND, to accommodate a growing staff that was scattered in several sites throughout the city.

The headquarters building in Bismarck received special attention because of a design that took advantage of energy conservation. The building was designed to be built into a hill with windows facing southeast to take advantage of natural sunlight.

Read more about Basin Electric’s history on its website, in “Power for the Plains,” or in its 50th anniversary book, “Generation for Generations.”

You can order Generation for Generations at basinelectric.com, or download a PDF: Generation for Generations.

Site Dedication HDQ C561.00.07

Dennis Lindberg, then-secretary-treasurer of Basin Electric’s board of directors, at the headquarters site dedication in 1974. Lindberg was also one of Basin Electric’s original incorporators.

1977-Aerials-Headquarters-C1103

The original headquarters building had four floors. The fifth and sixth floors were added in the late 1970s. In addition, 5,000 feet of solar collector plates for a supplemental solar heating system (pictured to the left of the building) were installed in 1977. This was a joint demonstration project with the federal Energy Research and Development Administration providing 90 percent of the costs.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: